Søk tilskudd

Trykk på knappen for å bli tatt til søknadsportalen:

Introduksjon

Her kan profesjonelle dramatikere søke om støtte til utvikling av ny dramatikk. Vi har også opprettet ordningen Nye dramatikere for deg som er helt ny som dramatiker. Klikk på lenkene for å lese mer om hver støtteordning.

*En verkstedtildeling kan inneholde tekniker, rom, scene, honorar til verkstedsleder, regissør, skuespillere, dramaturg og lignende.

Du leverer søknad i søknadsportalen, som du når med den grønne knappen til venstre her. Her kan du lese steg-for-steg guide til å levere søknad.

Merk: Vi har fått nye retningslinjer for søknader høsten 2024.

Skrivetildelinger og dramaturgsøknader kan søkes løpende - uten frist. Behandlingstid er ca. 10 uker fra søknaden er innsendt.

For å kvalifisere til løpende behandling, må du ha fått en tekst profesjonelt oppført tidligere.

Søknader om verksteder til vår '25 har søknadsfrist 1. oktober 2024.


Ønsker du innsyn i hvilke prosjekter, tekster og dramatikere som har fått tilskudd fra oss tidligere? Da finner du en utfyllende oversikt tilbake til 2019 i denne artikkelen.

Dramatikkens hus samarbeider med teaterorganisasjoner, festivaler og prosjekter i både inn- og utland. Her finner du en oversikt over våre tidligere samarbeider.

Klikk på søknadsguidene her for å finne mer detaljer om hvordan du skal søke.

Søknadsguide

  • Hva er en dramatiker og en dramaturg?

    En dramatiker er en som skriver dramatikk, eller scenetekst (i utvidet forstand). Innen opera kalles den samme rollen for librettist, men også disse omfattes av dramatikerbegrepet og våre søknadsordninger.

    En dramaturg arbeider med den innholdsmessige dramaturgien (oppbyggingen) til en tekst. Dramatikkens hus har flere fast ansatte dramaturger og er tilknyttet en rekke frilans-dramaturger.

  • Hvem kan søke midler?

    Du som skriver dramatikk er velkommen til å søke hos oss. Du kan søke skrivestøtte, dramaturgisk hjelp og/eller verksted.

    For å kunne søke må du hovedsakelig bo og virke i Norge. Når det anses som rimelig kan det gjøres unntak fra regelen om å bo og virke i Norge. Er du usikker på prosjektets tilknytning, kontakt en av våre dramaturger.

    Søkere kan ikke være under utdanning.

    Vi ønsker at dramatiker selv søker.

    Vi har til enhver tid ca. 80 kunstnere som arbeider med ressurser fra oss for å skape ny dramatikk. I 2023 behandlet vi over 400 innsendte søknader.

    Les mer og søk i søknadsportalen.

  • Hva er kriteriene for å bli ansett som "profesjonell dramatiker"?

    Søkere til skrivestipender og verksteder må ha fått minimum ett originalverk for scenen fremført/oppført i profesjonell sammenheng. Offentlige lesninger ved dramatikkfestivaler, institusjonsteatre, programmerende scener og andre profesjonelle arenaer er nok til å oppfylle kravet.

    Er du i tvil, kontakt en av våre dramaturger.

    Fyller du ikke disse kriteriene kan du søke ordning for Nye Dramatikere. Denne har neste frist den 15. januar 2025.

  • Hva utelukkes fra søknadsordningene?

    Vi ønsker velkommen et stort mangfold av ulike scenetekstsjangre og måter å arbeide med disse på - alt fra musikaler, dramatikk for barn og unge, verker som kan minne om performance og til deviseddramatikk.

    Det er viktig å påpeke at vi prioriterer dramatikk. Vi gir ikke støtte til utvikling av film/TV-manus. Se evt. NFI sine tilskudd til manusutvikling. En tilpasning av et slikt manus, eller en adapsjon, må i tilfelle stå på egne ben som en scenetekst.

    Det samme gjelder dramatiseringer, dvs. tilpasninger av en roman e.l. for scenen. Vi prioriterer ikke å gi støtte til dette, spesielt om det er andres verk du søker å dramatisere. Om du vil dramatisere din egen litterære tekst som dramatiker, kreves det at sceneteksten står på egne ben som et dramatisk verk.

    Vi gir ikke støtte til oversettelse av scenetekster. Dramatikerforbundet har en oversetterstøtte som er ment for å støtte oversettelser av ny norsk dramatikk. Se evt. også NORLA sine støtteordninger for oversettelse.

  • Hva kan jeg søke om?

    SKRIVESTØTTE:

    Støtte til å utvikle tekst. Midlene går direkte til dramatiker som vederlag for arbeid med teksten. Av opphavsrettslige grunner utbetales skrivetildelingen kun til foretak, og kan ikke utbetales som lønn.

    Behandlingstid: Søknader om skrivetildeling behandles løpende innen 10 uker.

    Les vår guide til å søke skrivestøtte her.

    DRAMATURG:

    Kunstnerisk samtalepartner (dramaturg, instruktør eller andre relevante fagpersoner) for å bidra til å utvikle teksten. Du kan få tildelt tid fra en av husets dramaturger, eller midler til å honorere en ekstern dramaturg.


    Ved søknad om ekstern dramaturg må det legges ved en intensjonsavtale mellom dramatiker og dramaturg, det må også legges ved cv og kontaktinformasjon til dramaturgen.

    Søknaden bør inneholde en plan for arbeidet.

    Behandlingstid: Søknader om dramaturg behandles løpende innen 10 uker.

    Les vår guide til å søke dramaturgstøtte her.

    VERKSTED:

    Dramatiker kan få støtte til å honorere verkstedsleder, skuespillere og andre fagpersoner. Tilgang til rom, teknikk og mulighet for arbeidsvisning er en del av tildelingen. Verksteder kan finne sted ved Dramatikkens hus eller ved en ekstern arena. En verkstedtildeling inkluderer en kunstnerisk ansvarlig fra Dramatikkens hus.

    Søknadsfrist og behandlingstid: Frist for å søke om verksted er 01. oktober og 01.mars.

    Det er 10 ukers behandlingstid.


    Les vår guide til å søke verkstedsstøtte her.

    HUSDRAMATIKERSKAP: Husdramatikerordningen utlyses særskilt annethvert år. Fire husdramatikere får kunstnerstipend over to år, tilgang til skriveloft og Dramatikkens hus’ dramaturger, samt prioritet til verksteder i våre lokaler.

    Vi søkte nye husdramatikere for 2024-26 med frist 1. februar 2024. Det blir nytt opptak til denne ordningen i 2026.

  • Hva må søknaden inneholde?

    Søknadens format

    Alle søknader skal inneholde en scenetekst som gir tydelig inntrykk av teksten de ønsker å skrive. Vedlegget skal være verket du søker om støtte til å arbeide videre med.

    Vi ber om at du i tillegg sender inn en prosjektbeskrivelse på max 3 000 tegn.

    Søknaden skal inkludere verksliste.


    Sjekkliste før innsending

    Se til at navn og kontaktopplysninger er korrekte, og at du har fylt inn feltene under “min profil” Andre tilskudd i forbindelse med prosjektet skal oppgis. Se til at all etterspurt informasjon er oppgitt. Mangelfulle søknader blir ikke behandlet.

    Kontrakter

    Kontrakter sendes ut fra vårt kontraktssystem OneFlow.

    Offentliggjøring

    Resultatet av tildelinger offentligjøres på dramatikkenshus.no.

    Dramatikers forpliktelser

    Som mottaker av skrivetildeling forplikter dramatiker seg til å påse at Dramatikkens hus krediteres ved all oppføring eller publisering av teksten. Det skal komme tydelig fram i program og annet skriftlig materiale at teksten har mottatt tildeling fra, eller blitt utviklet i samarbeid med, Dramatikkens hus. Dramatiker forplikter seg til å opplyse i relevant informasjonsmateriale at prosjektet er utviklet ved Dramatikkens hus. Dette gjelder i sammenheng med enhver visning, lesning, publisering eller produksjon av teksten. Dramatiker forplikter seg også til å informere Dramatikkens hus om eventuelle produksjoner hvor sceneteksten er benyttet enten i sin helhet eller som utgangspunkt.

    Forpliktelser for eksterne dramaturger.

    Eksterne dramaturger skal ha dialog med en av dramaturgene ved Dramatikkens hus før oppstart, underveis i arbeidet og når oppdraget er gjennomført.

    Ekstern dramaturg skal også levere en kort skriftlig sluttrapport.

    Du kan lese mer om kravene til hver søknadstype i de enkelte søknadsguidene.

  • Når får jeg svar på søknaden min?

    • Søknadsportalen åpner for å motta løpende søknader til dramaturgstøtte og skrivetildeling den 1. september 2024.

    • Første frist for å sende inn søknader til verksteder som skal avholdes ila våren 2025 er 1. oktober 2024.

    • Første søknadsrunde for deg som vil søke verksted eller skrivetildeling under Nye dramatikere-ordningen har frist den 15. januar 2025.

  • Hvor kan jeg se hvem som har fått støtte?

    Vi publiserer en nyhetssak etter at hver søknadsrunde er behandlet ferdig hvor vi gir innsyn i våre tildelinger.

    Disse blir delt i en samlet oversikt, der du også kan se alle tilskudd vi har gitt i tidligere søknadsrunder.

    Klikk her for å gå til oversikt over tidligere tildelinger.

  • Kan dere selge teaterstykket mitt til et teater?

    Nei, det er dramatikeren selv som eier og forvalter eget kunstverk. Teaterforlag og agenter kan selge teaterstykket, etter avtale med dramatiker.