FAGSEMINAR: OM SPRÅK, DIKTNING OG VIRKELIGHET I NORRØN TID.

Fagdag

Torsdag 05. desember 2024 kl. 11:00

Sted: Hallen

M H Hallum profilbilde 2

Foto: Nils Vik

Er det sant at Ivar Beinlause hevnet et drap og skar en ørn på kongens rygg?

Velkommen til fagseminar!

Som avslutning på sitt første verksted på Dramatikkens hus, inviterer husdramatiker Malmfrid Hovsveen Hallum til seminar om temaer relatert til sitt seneste verk, Whitby (arbeidstittel). Hallum arbeider med tekst inspirert av motiver fra fortellingen om Ivar Beinlause, som hevnet drapet på faren sin og ble konge i England. Men er historien sann? Våre eldste historiske kilder er også litterære kilder.

Inviterte gjester er: Elise Kleivane, førsteamanuensis i skriftkultur. Jón Viðar Sigurðsson, professor i middelalderhistorie. Jon Gunnar Jørgensen, tidl. professor og dr. philos. med en avhandling om kongesagaer. Gunnhild Røthe, religionshistoriker. Ole Johan Skjelbred, skuespiller.

Program for dagen:

10.45 – 11.00: Innslipp.

11.00 – 11.15: Innledning ved Malmfrid Hovsveen Hallum. Ole Johan Skjelbred leser.

11.15 – 12.15: Elise Kleivane: Meir av alt? Fornaldersagaer som litteratur og som samfunnskommentar.

12.30 – 13.30: Jón Viðar Sigurðsson: Vikingtiden: myter og realiteter.

13.45 – 14.45: Jon Gunnar Jørgensen: Gammelnorsk er også norsk – så hva er egentlig forskjellen?.

15.00 – 16.00: Gunnhild Røthe: Innvielsesritualer med okser i myte og kult.

Om de medvirkende:

Malmfrid Hovsveen Hallum er utdannet Bachelor of Art ved Rose Bruford College of Speech and Drama og master i Ibsenstudier ved Universitetet i Oslo. Hallum har skrevet og dramatisert et tjuetalls dramatiske verk framført ved bl.a. NRK Radioteatret, Black Box Teater, Kilden Teater, Teater Innlandet, Badisches Staatstheater Karlsruhe og Brakke Grond, Amsterdam. Hallum var nominert til Ibsenprisen i 2014 og mottok den i 2018 for ”Solveigs 2. Sang”.

Ole Johan Skjelbred er utdannet skuespiller fra Statens teaterhøgskole/Khio 1998. Har spilt i rundt 50 oppsetninger, hovedsakelig på Nationaltheatret. Også Det Norske Teatret, DNS, Det Kongelige Teater i København, Trøndelag Teater, Black Box. Spilt i ca. 25 filmer. Hatt regi/scenografi på rundt 20 oppsetninger. Ansatt som dramaturg på Dramatikkens hus 2013-2024. Fra 2024 programansvarlig ved Norsk Skuespillersenter.

Elise Kleivane har doktorgrad i norrøn filologi fra Universitetet i Oslo og er ansatt samme sted som førsteamanuensis i skriftkultur. Hun har forsket på sagalitteratur, og særlig fornaldersagaer, og på bibeloversettelse i middelalderen. Hun har òg ledet forskingsprosjekt om epigrafi og skriftkultur i norsk middelalder.

Jón Viðar Sigurðsson er professor i middelalderhistorie ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo. Hans omfattende publikasjonsliste inkluderer blant annet Viking Friendship: The Social Bond in Iceland and Norway, c. 900-1300 (2017), Scandinavia in the Age of Vikings (2022), artikkelen “Viking Age Scandinavia: a ‘Slave Society’?” i Viking-Age Slavery, redigert av Matthias Toplak, Hanne Østhus og Rudolf Simek (2021), s. 59-74, og “Chieftains and Shipbuilding” i Viking (2024), s. 219-236.

Jon Gunnar Jørgensen, dr. philos. med en avhandling om kongesagaer. Professor i norrøn filologi ved Universitetet i Oslo fram til 2023. Har arbeidet med norrønt språk og litteratur, edisjonsfilologi, resepsjonshistorie og flere andre emner. Har også oversatt både sagaer og moderne islandsk litteratur. Arbeider for tiden mest med et prosjekt om bruk av skaldedikt i sagalitteraturen.

Gunnhild Røthe, jobber som lektor i religion, norsk og historie ved Eikeli vgs. i Bærum, og er skribent i Klassekampen. Røthe har doktorgrad i religionshistorie fra Universitet i Oslo med avhandlingen Helt, konge og helgen. Den hagiografiske tradisjon om Olav den hellige i Den legendariske saga, Heimskringla og Flateyjarbok fra 2004. Foruten artikler om religion i vikingtid og middelalder, har hun skrevet I Odins tid. Norrøn religion i fornaldersagaene. Saga Bok Forlag 2010 og Magi og mirakler fra vikingtid til middelalder. Museumsforlaget 2020.

Gratis påmelding. Lunsj inkludert (husk å opplyse om eventuelle allergier).

Kalender