Prosjektbeskrivelse – Nye dramatikere

Nyhet 04.11.2024

Når du sender en søknad til oss på Dramatikkens hus skal den inneholde en prosjektbeskrivelse på maks. 8 000 tegn.

Alt som du på nåværende tidspunkt kan formulere om prosjektet ditt, er gull verdt for oss når vi skal behandle søknaden din. Prosjektbeskrivelsen kan også være et nyttig verktøy for deg som dramatiker.

Å skrive en prosjektbeskrivelse er en sjanse til å tenke igjennom essensen eller konseptet for prosjektet ditt. Det er en mulighet til å få tak i grunnideen til sceneteksten, både med hensyn til innhold og form. Prosjektbeskrivelsens begrensning i antall tegn kan gjøre at man får sirklet seg inn til det som er kjernen av prosjektet.

For å komme i gang, kan det være nyttig å spørre seg selv noen sentrale spørsmål:

  • Hvilke tekstlige grep ønsker du å jobbe med? Har du en særlig struktur eller form, eller kanskje et eksperimentelt narrativ? Hva er det som gjør at denne teksten er, eller kan bli, en tekst til scenen?
  • Hvordan knytter tematikken din seg til det omkringliggende samfunn? Hvordan reflekterer prosjektet ditt aktuelle temaer, gjennom en særlig målgruppe, berøring av minoritetsgrupper, emosjonell resonans, politiske strømninger eller samfunnsmessige spørsmål?
  • Hva er utsnittet du velger å skrive om? Er det et historisk tidsperspektiv, en hendelse som utgjør utgangspunktet for prosjektet ditt?
  • Hvor er du i skriveprosessen? Er det noe særlig du ønsker hjelp til? Er det steder i teksten du føler er mangelfulle? Er det noe du trenger et ekstra blikk på? Har du kanskje ønsker om arbeidsmetode? Noter gjerne hva du ønsker å jobbe videre med for at manuset skal utfolde hele sitt potensial.


Hvordan bruker vi prosjektbeskrivelsen i saksbehandlingen?

I søknadsbehandlingen ser vi ofte manusutkastet og prosjektbeskrivelsen i sammenheng med hverandre – noen ganger som en forlengelse av hverandre. Derfor kan det være en fordel at prosjektbeskrivelsen ikke bare beskriver tekstens handling, men også er et uttrykk av tekstens grunnidé og form.

Kanskje gir prosjektbeskrivelsen et første inntrykk av språket vi kommer til å oppleve i manusutkastet, enten ved å sitere det, eller ved å være skrevet i samme stil? Det er ikke et krav, men kan kanskje være til inspirasjon hvis du liker å jobbe kunstnerisk også i søknadsarbeidet.

Hvis du får en tildeling, kan det være spennende for oss å se på prosjektbeskrivelsen igjen for å se hva du vil jobbe med for å videreutvikle manuset. Det kan gi en første retning i samarbeidet med en dramaturg.