Historisk tildeling av Ibsenprisen 2025

26.03.2025 av Marie Saxeide
Uten tittel 42

Torsdag 20. mars, på selveste fødselsdagen til Henrik Ibsen, ble Den nasjonale Ibsenprisen 2025 delt ut på Ibsenhuset i Skien.

Selve prisen er på 150 000 kroner og en statuett laget av billedhugger Nina Sundby. Prisen tildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere, eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater. Urpremierer må finne sted i Norge. Juryen kan også velge å gi prisen for et samlet dramatisk forfatterskap.

Uten tittel 44

De nominerte, med unntak av Jon Fosse, på plass: Fra venstre Siri Broch Johansen, Toril Goksøyr, Camilla Martens og jurymedlem Simone Thiis.

Det var et sterkt stjernelag som var nominert til årets pris denne kvelden; Jon Fosse, Goksøyr & Martens og Siri Broch Johansen / Juho-Sire, hvorav sistnevnte ble kveldens store vinner. Siri, som også er husdramatiker ved Dramatikkens hus, vant prisen for teksten Per Hansen - en trofast mann / oskkáldas almmái, og juryen begrunner avgjørelsen med noen velvalgte ord:

Med Per Hansen har Siri Broch Johansen / Juho-Sire skrevet et hverdagslig skjebnedrama om voksne menneskers kjærlighet og seksualitet som aldri blir banalt, og som er eksistensielt uten å rope det ut. Det rører ved det innerste i oss: lengselen etter et annet menneske og frykten for å bli alene, skriver årets jury.

Les begrunnelsen i sin helhet her.


Johansen sier at prisen betyr veldig mye for henne.

– Det gir meg mer selvtillit som dramatiker. At det jeg skriver holder en viss kvalitet, og at det ikke bare er et par personer som liker det, men mange – og også en jury av nøye utvalgte, sier hun.

Ibsenprisen er landets eneste pris for dramatikere, og ble første gang utdelt i 1986. Den har aldri før, i løpet av sine 39 år, blitt tildelt en samisk dramatiker. Det er også første gang den blir tildelt en dramatiker som bor og jobber i Nord-Norge.

Image00005

– Jeg tenker at dette er en historisk tildeling i retning mangfold. Jeg er beæret av å få være personen som bryter ensrettinga, og håper at tildelingspraksisen kan bli mer mangfoldig i fremtiden. Prisen skal gå til den beste teksten, men det handler også om hvordan man leser kvaliteter inn i en tekst og hvilken kompetanse juryen har. Jeg tror ikke det finnes bare én måte å lese kvalitet på. Det farligste er å tro at man kan være objektiv – ingen kan jo det, sier Johansen.

Siri Broch Johansen / Juho-Sire ble også nominert til Ibsenprisen i 2024 for teksten Sálva/Håndtak (2023). I tillegg til scenetekster, har hun også skrevet sangtekster, sakprosa og barne- og ungdomsromaner. Johansen debuterer også som librettist i 2026, med operaen Ovlá på Oulun teatteri i Finland.

Når man spør om hun har noen tips til en vordende dramatiker, kommer Siri med noen gode råd:

– Mitt første tips til noen som vil bli profesjonelle dramatikere, er å huske at en god tekst består av 95% redigering. Det er aldri det første utkastet som utgjør en god tekst. Skaff deg noen gode førstelesere, og prøv å få dramaturghjelp. Ikke tro at du helt alene skaper gull – det er det ingen som gjør.