VEKST.VERK – seminar om barnedramatikk

24. august 2017 10:30-22:00

Hvilket refleksjonsrom tilbyr vi barn og unge i kunsten i dag, og hvordan skaper vi dramatikk som åpner opp for barns erfaring og tolkning? Hvordan kan vi skrive scenetekster for barn som er relevante, utfordrende og speiler den virkeligheten barna lever i? Dramatikkens hus har invitert dramatiker Jens Raschke, illustratør Hilde Kramer, dramaturg Stefan Åkesson, Erik Uddenberg og Suzanne Osten til å prate om sin tilnærming til kunst for barn og unge.

PROGRAM DEL 1: 

Vi har ledige plasser på del 2. Møt opp for å få med deg filmen og ettersnakk med Suzanne Osten og Erik Uddenberg.

10.30
Velkommen, registrering og morgenkaffe v/Kristina Kjeldsberg og Mari Moen

11.00- 11.30
Stefan Åkesson, dramaturg: Att gräva där man står

11.30-12.00
Hilde Kramer, illustratør: Om samfunnsdelaktighet for barn og unge gjennom kunstnerisk erfaring

12:00- 13.00
Lunsj

13:00-  13:30
”Det neshornet så, da det kikket over på den andre siden” av Jens Raschke. Dramatisert lesning av utdrag fra stykket

13:30- 14:15
Jens Raschke i samtale med Mari Moen

14:15- 14:30
Kaffe og frukt

14:30- 16:30
Om den mest nødvendige dramatikken for barn og ungdom: tabuer og utfordringer. Med Suzanne Osten og Erik Uddenberg

16:30- 18:30
Pause

 

DEL 2:

18.15 -18.30
Baren er åpen i Hallen

18:30- 20:00
Filmvisning ”Flickan, mamman och demonerna” av Suzanne Osten

20:00- 20:15
Pause

20:15-21:45
Ettersnakk: Merete Morken Andersen intervjuer Suzanne Osten

21:45 – 22:00
Takk for i dag v/ Line Rosvoll, kunstneriske leder ved Dramatikkens hus 

 

Praktisk info:

Heldagsseminaret er primært rettet mot dramatikere, men alle som interesserer seg for scenekunst for barn og unge er hjertelig velkommen. Dramatikkens hus skal i årene som kommer jobbe med på løfte kvalitet og innhold i scenetekst for barn. Som et ledd i denne satsingen lyste vi tidligere i år ut en konkurranse der fem dramatikere plukkes ut til videre oppfølging og midler. Heldagsseminaret er en del av denne satsingen og skal være et inspirasjonsseminar og en arena for å diskutere scenetekstens form og innhold.
Billetter: Møt opp til del 1.Dette er gratis.
For spørsmål: info@dramatikkenshus.no.

Om bidragsyterne: 

Stefan Åkesson, dramaturg ved Backa Teater i Gøteborg. Åkesson har siden 2010 arbeidet  som dramaturg ved teateret og er del av en kunstnerisk lederduo for performancekompaniet Poste Restante. Han jobber mye med kollektive og skapende prosesser og interaksjon.”Backa Teatern har under många år arbetat med att utforska vad scenkonst för en ung publik kan vara, vilket resulterat i olika uppsättningar som har olika tilltal. På Backa arbetar vi aktivt för att passa in vilt skilda arbetssätt inom ett och samma teaterhus: men där målsättningen alltid är klar: Att göra världens viktigaste scenkonst för Göteborgs barn- och unga.”  Stefan Åkesson

Hilde Kramer er illustratør og har særlig arbeidet med bokkunst i barnebøker. I 2014 ble hun ansatt som professor i illustrasjon ved Kunst- og designskolen i Bergen. Kramer har fått flere utmerkelser for bokillustrasjonene sine, deriblant Kulturdepartementets spesialpris i 2012 for sitt «bidrag til å gjøre bildeboksjangeren til en kunstopplevelse for barn». Hun har også skrevet teksten til egne bøker og arbeidet med animasjonsfilmer.»I vår stadig mer hypervisuelle hverdag blir vi i verste fall avstumpet av og i beste fall får vi skyldfølelse. Hva skjer når man fjerner det visuelle som første input?”, sier Hilde Kramer. Hennes prosjekt: ”This is a Human being” tar for seg deportasjonen av jødiske barn under 2. verdenskrig, og fører barn og unge inn i en tematikk om folkemord.

Jens Raschke er en prisbelønnet tysk dramatiker. I et særegent poetisk, filosofisk, kunnskapsrikt og oppfinnsomt språk nærmer Raschke seg de små og store spørsmålene i livet og han skyr ikke tabutemaene. Han er bosatt i Kiel der han arbeider som frilans dramaturg, regissør og kulturjournalist. Stykkene hans er oversatt til flere språk og Raschke har fått flere høythengende priser for sin dramatikk for barn og unge.

Om «Was das Nashorn sah als es auf die andre Seite des Zauns schaute» («Hva neshornet så, da det kikket over på den andre siden av gjerdet») Stykket handler om konsentrasjonsleiren Buchenwald og dyrehagen som lå på den andre siden av piggtrådgjerdet. På forskjellig vis tar dyrene i dyrehagen stilling til grusomhetene på den andre siden der de deporterte fangene «de stripete» oppholder segRascke snakker om sitt dramatiske verk, om de store og små spørsmålene, om tabuer, humanisme, håp og barnepublikummet.

Suzanne Osten er en svensk dramatiker, teaterregissør, filmregissør, professor og æresdoktor. Osten har enorm betydning for barne- og ungdomsteateret i Sverige, og har skrevet flere skuespill for barn. I 1975 grunnla hun Unga Klara, den gang som en del av Stadsteatret i Stockholm. Unga Klara er blitt verdensberømt for forskende teaterkunst med barn og unges vilkår i fokus. Osten er kjent for å våge å ta opp vanskelige og tabubelagte temaer i teater og film for barn, og har blitt verdenskjent for sin forskende teatervirksomhet med barn og unges vilkår i fokus. Siden 1982 har Suzanne Osten også laget flere spillefilmer for kino.

”Vi vågar vara allvarlige och sanna. Det har vi lärt oss av barnpubliken. Inget ämne är för svårt. Ingen konstnärlig ambition kan vara för hög. Vi sökar nya vägar för KONST för barn.  – Vi må alle stille oss spørsmålet hvordan vi selv var som barn? Hva slags tanker hadde vi? Og vi må huske på at barndommen er en tid med sorg, glede og lengselen etter forståelse.” Suzanne Osten.

Erik Uddenberg er dramatiker og dramaturg. Han er en del av en kunstnerisk ledertrio på Folkteatren i Gävleborg i Sverige. Siden 90-talet har Uddenberg vært knyttet til Unga Klara, som dramatiker og dramaturg på blant annet: Uppfostrarna, De ouppfostringsbara, De jag egentligen är! og Tillsammans är vi David . Uddenberg var også manusforfatter sammen med Suzsanne Osten på filmen: Flickan, Mammaen och Demonarna

Merete Morken Andersen er skjønn- og faglitterær forfatter og førsteamanuensis i skapende skriving ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Hun har bakgrunn som forlags- og tidsskriftredaktør, og fra psykodrama. Arbeider for tiden med en biografi og en teaterforestilling om Amalie Skram. Morken Andersen skal lede samtalen med Suzanne Osten på seminaret.

Fotokreditering:

Illustrasjon: Yebel illustrasjon ved Christian Fjeldbu
Suzanne Osten. Foto: Petra Hellberg
Hilde Kramer. Foto: Cappelen Damm
Stefan Åksesson. Foto: Ola Kjelbye
Jens Raschke. Foto: Privat
Erik Uddenberg. Foto: Folkteatran Gävleborg

Legg til i kalender 2017-08-24 10:30-22:00 Europe/Oslo VEKST.VERK – seminar om barnedramatikk