dramatikkens hus

Arkiv

Fortellerfestivalen

Tema for årets Fortellerfestival er "balanse"

rss Bookmark and Share

Muntlig fortellerkunst er øyeblikkets kunst. Det handler om evnen til å formidle noe muntlig, i samme tid og rom som publikum.


MUNTLIG FORTELLERKUNST SOM SCENEKUNST

Tekst: Marie Ulsberg og Sara Birgitte Øfsti

Siden slutten av 80-tallet har den muntlige fortellerkunsten vært gjennom en renessanse i Vesten. Mye har handlet om å holde liv i utdøende tradisjoner og i den muntlige overleveringen av fortellinger. Både fordi den tradisjonelle arven fortjener å bli holdt levende, men også fordi selve ritualet; det  å fortelle noe til noen, har funksjon og betydning. Kontakten med kulturer hvor muntlig fortelling fortsatt er et levende uttrykk, alene eller i sammenheng med dans, musikk, teater, har vært viktig for oppblomstringen av fortellerkunsten i Vesten.

Fortellerfestivalen har sine røtter i denne bevegelsen. Likefullt er vi opptatt av at fortellerkunst er et aktuelt og moderne uttrykk. I løpet av de siste årene har vi sett hvordan kunstformen har utviklet seg i scenerommet, og i Fortellerfestivalen er vi opptatt av å tilrettelegge for og bidra til dette. Vi er opptatt av å gi scenefortellingen de rammene som til enhver tid løfter fortellingen best frem. I tillegg til å vise fram utøvere som rendyrker fortellerformen, gir scenerommet oss mulighet til også å vise utøvere som jobber innen andre beslektede sjangre. Utøvere som jobber innen performance, impro, poesi, humor og mer tradisjonelt teater, og som har materiale og form som er relevant for oss. I det siste har vi også sett at flere fortellerkunstnere jobber med materiale og form som tenderer mot andre sjangre. Det ser ut til at de ulike miljøene i større grad møtes og jobber på tvers, og dette er vi svært positive til og opptatt av å vise frem.
De siste årene har vi utviklet og finslipt en del konsepter i festivalen, ved siden av de mer tradisjonelle forestillingene. Mesterskap i StorySlam, Yrkesfortellinger, Prøverommet og Ung Fortellerscene er eksempler på dette. Her deltar unge og amatører sammen med profesjonelle. I tillegg har vi en Spoken Word-scene hvor temaet er familielivet, dette er en forestilling som alltid berører og underholder.  Fortellerfestivalen er hele tiden på jakt etter vakre, brutale, morsomme, forførende og overraskende  forestillinger til programmet. Fortellinger som utfordrer både intellektuelt og emosjonelt, som opplyser, underholder, og som gjerne får deg til å både le og gråte, på samme måte som de store fortellingene alltid har gjort. De som sier noe om hva det vil si å være menneske, og som forteller viktige historier om verden. Selv om vi alltid leter etter gode, personlige, lett gjenkjennbare hverdagsfortellinger, kommer vi ikke utenom at de store eposene og mytene fra verdens kulturarv har en spesiell tyngde og kvalitet. Det er kanskje også grunnen til at de stadig får ny aktualitet; i alt fra storslagne filmer og operaforestillinger til barnebøker. 

FORTELLERFESTIVALEN 2012 - TEMA OG PROGRAM

Vårens tema er balanse. Vi er opptatt av balanse som et ideelt mål, både for livet og i kunsten.  Gjennom historien har balanse vært et viktig motiv og mål, både i religiøse fortellinger og folkelig lærdom. Også i vår egen tid streber vi etter balanse; mellom jobb og hjem, mellom aktivitet og ro, mellom ytre og indre verdier. Vi leter alle etter harmoni, men hvordan oppnå balanse når begjæret er så stort, og det er så mye å begjære? For utøvere som jobber med form og innhold, dramaturgi og strukturer, er jakten på den riktige balansen viktig. Men når alt er i balanse, blir ikke det litt kjedelig? Er det ikke nettopp når vi er i ubalanse, i spennet mellom sorg og lykke, at vi sier at vi er tett på livet? At det er da man virkelig lever? Vi er opptatt av balanse både som metafor og som noe konkret, synlig og fysisk.

Til programmet har vi nylig booket inn «The Devils Violin»; for
telleren Daniel Morden og tre musikere. Vi så dem i Stockholm i fjor, og ble betatt. Til oss kommer de med en ny forestilling, A love like salt. På festivalen blir den lørdagens hovedforestilling,
og en garantert bra opplevelse. Fra Sverige kommer Emil Jensen: Miljøbevisst musiker, forteller og poet som syklet rundt på turné i 2010! Emil veksler mellom stand-up, poesi og musikk med fortellinger med mye brodd, humor og varme. Vi har også booket to av Norges mest betydningsfulle fortellere, Helga Samset og Veronica Salinas. På hvert sitt vis er de stadig med på å fornye og utvikle fortellerkunsten i Norge.

Programmet er ikke ferdig ennå, men vi kan love fire dager med godfølelse, provokasjoner, humring og latter, og kanskje også noen tårer, så hold av 24. – 27. mai!

     
aid=2051