dramatikkens hus

Arkiv

Ung satsing i Bergen

Tekst: Agnete Haaland

rss Bookmark and Share

Høsten 2012 åpner et helt nytt satsingsprosjekt på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen: DNS Ung.


Vi vil ta ungdommens liv, drømmer, forventninger og utfordringer på alvor. Vårt mål er at ungdommen skal bli mer interessert i scenekunst og involvert i det som skjer på DNS. Visjonen er at dette møtet skal bli viktig for dem som mennesker.

I likhet med mange andre teatre har vi gjennomført undersøkelser som viser at ungdom opplever teater som dyrt og noe som ikke angår dem. Mange unge opplever i tillegg at teatret er et sted som eldre mennesker oppsøker. Da er det relevant å spørre: Hvorfor oppleves det slik?

Vi ønsker å lage kunstopplevelser som gir ungdom tilgang til fortellinger som setter ord på hva det vil si å være menneske, hva det vil si å være ung. Til en pris de har råd til og med en terskel inn mot teatret som det er lett å spasere over. 

DRØMMEBYEN
Åpningsforestillingen av DNS Ung har fått tittelen «Drømmebyen». Den skal handle om ungdommers liv i Bergen i dag og er en forestilling ikke bare om ungdom, men også for ungdom.

Over 200 ungdommer i Bergen er invitert inn i manusprosessen. I første omgang får de utlevert en konvolutt som inneholder et informasjonsbrev samt en oppgave de skal løse. Oppgavene er svært ulike og kan løses på en rekke måter. Elevene oppmuntres til å løse oppgavene ved hjelp av lyd, bilde, tekst eller andre virkemidler.  Ungdommene har fått én oppgave hver, så det er svært sjelden at  noen i samme klasse  får like oppgaver. Vi understreker dessuten sterkt at det ikke finnes én rett måte å besvare oppgavene på. Svaret kan legges i en ferdig adressert konvolutt og leveres tilbake til læreren, eller det sendes elektronisk til drommebyen@dns.no
Svaret kan være anonymt.

Over 50 oppgaver er utlevert, og dette er noe av det vi ønsker innspill på:
- Ta en buss en strekning du aldri har tatt før. Skriv ned samtaler eller hva du tror folk tenker.
- Skriv et kjærlighetsbrev til en person som heter Bergen.
- Reis til et sted i Bergen som betyr noe for deg. Vær der en time uten å snakke med noen. Skriv ned historien om deg og dette stedet.
- Tenk deg at du er på reunion med klassen din 15 år etter. Plukk ut to personer og skriv hva slags liv de har hatt
- Skriv om favorittsangen din til å handle om Bergen.
- Fortell om det vanskeligste valget du har gjort. Beskriv hva du tenkte i tiden før, under og etter.
- Ranger de ulike ungdomsmiljøene i Bergen etter hvilke som er best. Beskriv en person fra det beste miljøet og en person fra det verste.
- Oppsøk et historisk sted i Bergen og fortell hvordan stedet har forandret seg.
- Dokumenter en konflikt mellom foreldrene dine eller andre voksenpersoner i din nærhet. Fortell oss hvem du synes har rett.
- Beskriv tre personer fra andre kulturer i Bergen. Fortell hvordan du tror de har det hjemme.
- Snakk med en som mobber om vennskap og finn ut hva han/hun ser etter i en venn.
- Skriv ned en hendelse i livet ditt du håper foreldrene dine aldri får vite om.
- Lag en tegneserie eller en film om en person som reiser rundt i Bergen. Hvor drar vedkommende? Hva ser han/hun?
- Skriv et brev til en person du er redd for. Skriv hva det er ved personen som gjør deg redd og steder eller hendelser du knytter til personen.

Dramapedagogen Silje Birgitte Folkedal er prosjektkoordinator for Drømmebyen, og hun har jobbet entusiastisk for å kartlegge ungdomsmiljøene i Bergen og skape et bindeledd mellom dem, DNS og lærere fra hele Bergens-området.

MANUSPROSESSEN
Ungdommene spiller inn sine tanker og ideer, men det er forfatteren Mikkel Bugge som skal skrive manuset i nært samarbeid med regissøren Nina Wester, som også har regien på «Drømmebyen».
Vi leter dessuten  etter ungdom som vil delta videre i prosjektet. Vinteren 2012 inviterer vi til to workshops i regi av DNS og Dramatikken hus. Her vil vi invitere ungdom inn for være med og videreutvikle manus og jobbe direkte med de profesjonelle skuespillerne i ensemblet.

HVORDAN NÅR VI UNGDOM I BERGEN?
Vi vet at mange unge verken leser kultursiden i Bergens Tidende eller Bergensavisen. En måte å møte dem er på nett. Vi har lansert nettsiden ung.dns.no hvor ungdommer kan gå inn og lagre sine egne minner på et interaktivt kart over Bergen. Denne nettsiden vil i tillegg til å være en inspirasjonskilde til forestillingen, også bli et nettsted der unge i Bergen blir kjent med Bergen gjennom andre unge i Bergen. Et nettverkssted der de kan fortelle om opplevelser de har hatt på forskjellige steder i Bergen. 
Vi jobber med å opprette en blogg der syv ungdommer fra Bergen blogger om teatret og deres opplevelser av kulturtilbud i Bergen. Ungdommene vil få en ukedag hver, hvor de er ansvarlige for å oppdatere bloggen. Vi håper at det kan bli et levende kulturforum for flere unge i Bergen. Bloggerne vil få tilbud om generalprøve billetter, inviteres backstage for å møte skuespillere og andre involverte, og forhåpentligvis være DNS sine unge ambassadører.

DNS UNG
Vi vet ennå ikke hva slags svar Mikkel Bugge og Nina Wester får på oppgavene. Vi vet derfor heller ikke hva slags forestilling «Drømmebyen» kommer til å bli.

Det vi vet, er at vi deler et genuint ønske om å ta ungdom på alvor.  Om å være relevant. Om å skape debatt. Om å være en kunstform og en møteplass som ungdom opplever som viktig. Fordi de på DNS kan oppleve å bli en del av noe som ikke kan oppleves noen andre steder.  Som aldri kan oppleves foran en skjerm eller i en digital verden, fordi forutsetningene for all scenekunst er at det skjer et møte mellom tilskuere og utøvere som oppholder seg i samme rom. Magien ligger i at det er en unik opplevelse som bare kan skje der og da.

TAKK TIL SUZANNE, NINA, MIKKEL OG DRAMATIKKENS HUS
Suzanne Osten har sagt at «barn aksepterer nesten hva det skal
være, for i et barns øyne er det meste i livet kaotisk og forvirrende
allikevel». Med dette som utgangspunkt har Suzanne Osten revolusjonert vår måte å tenke på i forhold til hva teater for barn og unge kan være. Siden 1975 har hun vært kunstnerisk leder for Unge Klara i Stockholm, og hun har skapt en rekke forestillinger der hun tør å gå dypt inn i barn og unges kompliserte virkelighet.
Drømmebyens regissør Nina Wester er elev av Suzanne Osten, og hun er håndplukket til oppgaven. Takket være støtte fra Dramatikkens hus får vi bl.a. dramaturghjelp fra Kai Johnsen, og mulighet til å arrangere flere workshops med ungdommer fra Bergen som skal bidra med materiale inn i prosjektet. Tusen takk for det!  Men først og fremst millioner takk til alle ungdommene som generøst bidrar med sine liv inn i prosjektet.

VELKOMMEN
Scenekunst handler om å skape opplevelser og å være relevant. Det handler om kvalitet og det handler om å ta publikum på alvor. Noen ganger handler det også om å skape det ingen visste at de ønsket å se. Mitt mål er at DNS Ung skal gi ungdom i Bergen mersmak både på scenekunst og på det å bidra til kunstopplevelsen. Fordi det handler om det å være menneske.

Velkommen til premiere på «Drømmebyen» på Den Nationale Scene i Bergen 15. september 2012!

     
aid=2036