dramatikkens hus

Arkiv

Drømmejentene

Tekst: Marit Solbu og Julie Høigilt

rss Bookmark and Share

«Jeg svarte på en drøm» av og med Marte Wexelsen Goksøyr, som har Downs syndrom, og Siv Svendsen, tidligere skuespiller, har premiere på Dramatikkens hus 8. februar i år. Prosjektet er en stor satsing fra Dramatikkens hus og er en av våre egenproduksjoner i 2012. Prosjektet har vært gjennom mange stadier fra ideen oppsto for et par år siden, og til det nå er klart for premiere.


Vi møtte Marte og Siv etter en prøve tidlig i april i fjor. Kai Johnsen hadde vært med på prøven denne dagen og hadde gjort en del endringer. Ikke alle endringene ble like godt mottatt.

Marte:
- Endringer og endringer….

Siv:
- Han ville gi oss en type struktur, en måte å sy sammen de ulike delene på, som æ synes var bra. Ka du trur, Marte?

Marte: (noe nølende)
Mm, det tror jeg, og….

….(det blir stille)

Marte:
Men jeg hadde bare den drømmen om å spille med disse guttene, da.

Siv:
Åja, no e du skuffa. Jo, i går så … (latter).

Marte:
Jaaaa???!!!

Siv:
Ja, ja, det e greit det, Marte.
Vi holdt på med en scene, hvor æ va motspilleren til Marte, en kongerolle. Vi holdt på, men fikk det ikkje helt til. Æ e jo ikkje så dreven på å spille lenger. Så foreslo æ at vi istedet kunne trylle frem en mannlig profesjonell skuespiller, som Marte kunne spille mot.

Marte:
Det er rart å spille mot en konge som er en dame, da.

Siv:
Ja, ja, no e du skuffa over å måtte spille mot mæ, og ikkje en ordentlig skuespiller!

Marte:
Jeg er ikke skuffet over å spille med deg – det er jeg ikke.

Siv:
Ho Marte har lyst til å jobbe med denne scenen med en ordentlig skuespiller. Men vi skal gå mellom drøm og virkelighet, og da får ho sjansen til det.

Marte:
Ja, at vi bare begynner, og så tryller vi litt. Det blir gøy.

Siv:
Vi kan jo bare gjøre ka vi vil, for det her e jo en drømmeforestilling.

Marte:
Jada, men så kom Kai!

Siv:
Kai kom inn og knuste drømmen!

(Latter)

Marte:
Ja, av og til er Kai håpløs.

(Latter)

Hele prosjektideen startet med at Marte leste med skuespilleren Trine Wiggen i forbindelse med opptaksprøven til teaterhøyskolen. Hun jobbet da med en monolog fra Jeanne d’Arc, og Trine syntes hun gjorde det veldig bra. Marte valgte selv ut teksten:
- Jeg liker teksten fordi den handler om å ikke gi opp drømmene sine. Jeg kjenner meg igjen i det. Jeg vil heller ikke gi opp drømmene mine.

Siv forteller at de kun skal bruke teksten som et utgangspunkt for forestillinga. Forestillinga handler om Marte sin drøm.

- Og jeg har lyst til å være på scenen. Hele tida! Sier Marte.

- Ja, det e din fortelling, du e hovedpersonen og så skal vi skrive inn roller etter behov.

Marte og Siv forteller at forestillinga handler om å følge drømmene sine og om hva som skjer når man ikke følger dem, enten man som Marte har Downs syndrom med alle de hindringene det fører med seg, eller i Siv sitt tilfelle som har fått mange muligheter til å realisere sine drømmer.

- Vi vil presentere flere av Marte sine drømma og tanka rundt å ha en sånn drøm som ho har, og hvilke hindringa og muligheta det gir, forteller Siv.

- Du må «hente meg ned» igjen fra drømmene i pausene, sier Marte.

- Ja, det bli vel min jobb det, ja, og det bli ikkje enkelt!

- Jeg elsker å jobbe med teater og jeg liker best å være på scenen. Jeg liker i grunnen både å skrive og å spille teater. Innenfor teater så tåler jeg det meste. Jeg kan bli banka opp. Jeg kan gjøre hva som helst innen teater. Jeg føler fri meg til å gjøre det jeg vil, sier Marte.

- I teater og i film er alle som i en eneste stor familie. Jeg ønsker å være med i den familien. Du kan gjøre hva som helst. Men jeg vil aldri bli komiker – fordi jeg har Downs syndrom. Jeg vil bli tatt på alvor. Jeg er livredd for å dumme meg ut, er redd for at det blir komisk uten at jeg ønsker det skal være det.

Prosjektet begynte med at de småjobbet hjemme hos hverandre.

Marte:
På den tiden vi jobbet hjemme hos hverandre gjorde jeg mine ting ved siden av. Jeg måtte vente så innmari lenge før vi kom ordentlig i gang.

Siv:
Ja, det har tatt tid før vi kom i gang. Vi har hatt mange runda, fordi æ har hatt det så travelt. Men no e vi i gang!

Marte:
Det ble litt mye venting på Siv.

Siv:
Ho Marte ska lage et nytt stykke med tittelen «Venter på Siv!»

Marte:
Morsom tittel!

Marte forteller at hun bl.a. holder på å lage et stykke til.

- Jeg holder på å lage et stykke med en veldig kjent skuespiller. Jeg casta han uten at han selv visste det. Men nå vet han om det da. Han skal reise bort et år, og da må jeg jobbe med ham før han drar. Jeg har en tanke på hva jeg skal jobbe med da. Det er en forestilling med tango, horoskop, vennskap – og ikke minst kjærlighet. Jeg bruker alle mulige elementer. I en av scenene – som er en forestilling i seg selv - skal det være en elskovsscene mellom meg og denne skuespilleren. Vi skal være hester. Grunnen til at jeg valgte ham er at han er veldig mye høyere enn meg og mye sterkere enn meg. Da er det mulig å overdrive. I tillegg skiller vi oss ut i horoskopet; jeg er vær, han er kreps.

- Jeg interesserer meg for horoskop fordi det beskriver mennesker.

- Horoskopet forholder sæ likt til alle, det forholder sæ kun til når du e født og mennesketypen. Det gjøres ingen forskjell. Alle har lik sjanse, sier Siv.

- Familien min sier at du må få deg en mann som er på samme hakk som deg, Marte. Det er derfor jeg har lyst til å overdrive litt.

- Jeg må ikke bli sammen med en som har Downs syndrom. Jeg kan bli kjæreste med hvem som helst. Det er det jeg har lyst til å utvikle sammen med denne skuespilleren. Han sier vi må utsette forestillingen til han er tilbake om et år. Men da begynner jeg å tenke, vet du. Da lager vi mesteparten før han drar, så slipper han ikke unna.

- Dette har ikke noe med meg og Siv å gjøre da.

Siv skyter inn:
- Nei, æ hold mæ langt unna. Æ får ikkje møte han en gang!

Siv forteller at de ikke har hatt så mye tid til å jobbe på gulvet.

- Vi har ikkje hatt scenelokale før no. Det e først no vi har fått anledning til å forske og teste ut ting sammen. Og så va det jo lenge slik at det va bare Marte som skulle være på scenen. Men no har vi jo endra litt på det. Det vi har jobba med e hvordan vi skal gjøre det når æ e på scenen. Vi prøve å finne en balanse mellom fiksjon og reality. Vi prøve å finne ut hvordan vi kan sy det sammen, og hvilken rolle vi begge skal spille i forestillingen.    
    
- Vi fikk mye å tenke på etter prøven i dag, forteller Siv.

De forteller at de samarbeider om å skrive tekst, selv om det er Siv som skriver mesteparten. I tillegg henter de litt fra kjente tekster:

- Vi skriv litt sjøl. Æ skriv litt basert på det Marte og æ snakke om. Marte har skrevet en rap. Vi må bare gi prosjektet de tekstan det treng.

Marte fortsetter:
- Det blir i alle fall noe om Stoltenberg. Noe om løftebrudd. Hvordan vi skal løse det vil vi ikke si noe om nå.

I det magasinet går i trykken er det litt under en måned igjen til premiere. Prøvene pågår for øyeblikket på KHIO, og snart flytter produksjonen inn på Dramatikkens hus. Regissør, scenograf, lysdesigner m.fl. gjør sitt beste for at Marte skal realisere drømmer. Vi ønsker Marte & Siv lykke til med innspurten.

     
aid=1925