dramatikkens hus

Aktuelt

Aktuelt

rss Bookmark and Share

Jakten starter nå!

Jakten starter nå! Publisert: 30.03.17


Dramatikkens hus etterlyser barnedramatikk med kompleksitet, snert og klassikerpotensiale. Kanskje er din tekst den nye barneteaterklassikeren?


Satser på nye dramatiske talenter

Satser på nye dramatiske talenter Publisert: 03.03.17


Dramatikkens hus har for første gang delt ut seks rekrutteringsstipend. – Vi ønsker å rekruttere skrivende talenter til dramatikken, sier kunstnerisk leder Line Rosvoll.

Mikkel Bugge med premiere

Mikkel Bugge med premiere Publisert: 14.02.17


Husdramatiker Mikket Bugge har akkurat hatt premiere på stykket "Fire forsøk på å gjøre en forskjell på Teater Innlandet.


Setter opp sju nye teatertekstar

Setter opp sju nye teatertekstar Publisert: 14.02.17


Det Norske Teatret og Dramatikkens hus har inngått ei avtale om å sette opp sju nye norske teatertekstar. Først ut er Eirik Fauskes Åstaddikting, om kor brått livet kan endre seg for alltid. 

Katalog 2016/2017

Katalog 2016/2017 Publisert: 21.12.16


50 ferdigstilte teatermanus er skrevet av etablerte og nye dramatikere med ressurser fra Dramatikkens hus. Vi ser en økende interesse for å skrive og produsere ny norsk dramatikk!

Katalogen åpnes ved å trykke på tittelen.

Samarbeid med Det Norske Teatret Publisert: 27.10.16


SommerresidensSara Li Stensrud Publisert: 05.07.16


INTERVJU Publisert: 03.06.16


Innkikk i samtidas dramatikere

Stilling ledig som administrativ leder Publisert: 10.05.16


Vi søker ny administrativ leder når Knud begynner på Riksteatret etter sommeren. Vi tilbyr utfordrende og varierte ansvarsområder i et veldig hyggelig miljø.

Vi gratulerer vår administrative leder med ny stilling Publisert: 25.04.16


Vi gratulerer vår administrative leder, Knud Bjørne-Larsen, med ny stilling som direktør ved Riksteatret. Vi har hatt to fantastiske år med Knud og vet at Riksteatret har valgt den aller beste. Vi ønsker han lykke til i den nye jobben!

Vårens foredragserie

Vårens foredragserie


Dramatikkens hus har bedt ti foredragsholdere velge seg en dramatiker som utgangspunkt for å tenke høyt om teater og verden.

Høstens foredragserie er lansertScenekunstnere snakker om verk, forestillinger, kunstnere eller teamer de er opptatt av.


Per Boye Hansen, Hanne Tømta, Ingri Fiksdal, Julian Blaue m.fl. om temaer som "Kunst", "Qigong", "Peter Handke" etc.

Åtte nye husdramatikere klare


"Tilfanget av ulike sterke stemmer vil gi ny og banebrytende dramatikk for oppføring ved teatre i Norge og internasjonalt”, sier Line Rosvoll

Vårprogram klart for foredragserien

Vårprogram klart for foredragserienLast ned programmet Publisert: 23.01.15


Dramatikkens hus har invitert scenekunstnere til å snakke om verk, forestillinger, kunstnere eller teamer de er opptatt av.

Last ned programmet her


Fruen fra Kulturdepartementet

Fruen fra Kulturdepartementet


– Jeg har stor forståelse for Ellida Wangels dragning mot havet, sier kulturminister Thorhild Widvey, selv om jeg nok har et ganske mye lettere sinn enn henne.

Rønnaug Kleiva med premiere i Radioteatret


Søndag 14.12 klokka 15 er det premiere Kleivas stykket "Båtar på vatnet", i Radioteatret P2. Regi: Ann-Karen Hytten. Les mer her: 

Hva er Radioteatrets egenart?

Hva er Radioteatrets egenart?


Oda Fiskum, Edy Poppy, Kristofer Grønskag og Lisa Lie er på  verksted i NRK Radioteatret og undersøker hva det betyr å skrive lyddrama sammen med Line Rosvoll, radioteatres dramaturg Gunhild Nymoen og lyddesigner Erki Halvorsen.

Ny norsk dramatikk på Frankrikes hovedscene

Ny norsk dramatikk på Frankrikes hovedscene


Tekstene til Maria Tryti Vennerød, Fredrik Brattberg og Demian Vitanza, som alle er husdramatikere på Dramatikkens hus, var sammen med Sara Li Stensrud plukket ut til iscenesatt lesning ved det franske nasjonalteatret La Colline.

Vellykket teaterfestival

Vellykket teaterfestival


Tolv forestillinger, med 5 urpremierer og en debutant, gikk av stabelen på Dramatisk kvarter i arrangement av Dramatikkens hus.

Kate Pendry


Kate Pendry er gjest i programmet Salongen NRK 19. november kl.17:00 hvor hun snakker om blant annet forestillingen "Points of Pain". 

Salongen er inspirert av de gamle parisiske salongene, og sett pris på den gode samtalen. To programleiarar og em gjest sitter sammen gjennom en time, og snakker om kultur, samfunn, politikk – det er plass til det meste.

Dramatisk kvarter

Dramatisk kvarterTeatervandring på Grønland - Ytringsfrihet på 15 min


Alt som blir for mye av det gode i det lange kan passe for det korte

I en 100 år gammel bygning på Grønland gjøres nå de siste forberedelsene til lørdagens forestillinger. På 8 forskjellig steder skal det fremføres korte stykker om ytringsfrihet. Prosjektet har fått navnet Dramatisk kvarter, basert både på at stykkene ikke er lenger enn et kvarter og at forestillingen skal skje i området/kvarteret Grønland (sjekker du leksikon finner du at "kvarter" også er et annet ord for område).

Maria Tryti Vennerød


Husdramatiker Maria Tryti Vennerøds  Skredfare - dikt og andre tekstar  er nå kommet ut. Les mer her: Hun var også medverkande på tekstsida til Visjonæren av De utvalgte som hadde premiere 15. oktober. Marias stykke Nasjonal Prøve lesast på La Colline i Paris 15. november. Les mer om Maria Tryti Vennerød her:

Retours av Fredrik Brattberg spilles i Frankrike


Tilbakekomstene/Retours av husdramatiker Fredrik Brattberg spilles på Le Volcan Scéne Nationale du Havre, Frankrike 4. november. Stykket er oversatt av Terje Sinding og regi er ved Jean-Christophe Blondel. 4 november. Les mer om Fredrik Brattberg her:

Vi gratulerer Liv Heløe med PRIX RADIO PRISEN FOR BESTE SPESIALPROGRAM


Liv vant med hørespillet Briskeby.
Regi: Cecilie Mosli
Skuespillerer: Andrea Bræin Hovig og Kim Sørensen.
Du kan høre det her:

Urpremiere på The Fountain/La Fontana av Kate Pendry

Urpremiere på The Fountain/La Fontana av Kate Pendry


Stykke er Site specific, spesielt skrevet for Quartier Dell Arte International Theatre Festival. Spilles på engelsk og italiensk på Rocca Alobornoz / Piazza della Rocca, VITERBO, ITALIA
5. september 2014

Vi gratulerer Husdramatiker Lisa Lie


med Ibsenprisnominasjonen for "Blue motell" Les mer:

Lisa er også aktuell med "Lille Eyolf" som har premiere 29. august på Rogaland teater
Les mer:

"Skogsunderholdning" kommer tilbake i september på Teaterfestivalen i Fjaler. Les mer:

Kristofer Blindheim Grønskag


30.4 og 1.5 spilles "Kinder K" på Vårscenefest i Tromsø.
"Den elskede" blir iscenesatt som eksamensforestilling ved Institutt for estetiske fag ved HiOA dhelgen; 26.04 - 28.04.
 "Demokratikk" er nominert til beste forestilling i Den Kulturelle Skolesekken i Nord-Trøndelag.

Miriam Prestøy Lie og Eirik Fauske


er bidragsytere til Gruppe 14, ein antologi som kommer ut på Kolon forlag. Lanseringsfest 6. mai kl. 19.00 på Last Train. Les mer:

Ibsen in one take av Oda Fiskum gjester Ibsenfestivalen


Fra Bejing-teatret Théatre du Rêve Expérimental kommer Odas Ibsen In One Take – en unik blanding av teater og film, med Ibsens stykker som utgangspunkt. Les mer:

Points of Pain av Kate PendryKulturhistorisk museum 5. Juni kl. 17.30


Stykket hadde urpremiere i Beirut under Redzone Free The Arts Festival, og spiltes deretter i Kairo. Dette er første gang det vises i Norge. Les mer

Kristofer Blindheim Grønskag


Premiere på Aldri fred / Nemir / Немир av  Kristofer Grønskag 11. juni i Banja Luka, Bosnia Herzegovina ved Banjalucko Studentsko Pozoriste.

Lisa Lie


Lille Eyolf av Henrik Ibsen har premiere 29. august 2014 på Rogaland teater. Lisa Lie bearbeider manuset og har også regi.

Goksøyr & Martens OMSORG vises under Nordic DramaTrain i København


Nordic DramaTrain er et nordisk samarbeid om ny dramatikk. Poenget er å skape en møteplass der dramatikere, ny dramatikk, utøvere og teaterinteresserte møtes for å finne inspirasjon og teste ut kunsten, og ikke minst for å utveksle kunst.

Maria Tryti Vennerød, Kate Pendry og Fredrik Brattberg

Maria Tryti Vennerød, Kate Pendry og Fredrik BrattbergLitteraturfestivalen på Lillehammer


Dramatikkens hus samarbeider med Litteraturfestivalen i år når tre av Husdramatikerne presenteres med lesninger  21., 22. og 23. mai.

Oda Fiskum


skal ha lesning av "Down in the Deep" på Dramalabbet www.dramalabbet.com i Stockholm 10. juni, og "Ibsen in One Take" skal settes opp i Australia i September. Les mer: 

Maria Tryti Vennerøds Ikkje direkte råka leses i Tromsø


Ferske Scener har iscenesett lesning av Ikkje direkte råka,
tysdag 29. april under Vårscenefest i Tromsø

Vi gratulerer Goksøyr og Martens med Kritikerprisnominasjonen!


De er nominert for regi av OMsorg. Prisen gis for «å hedre en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon», og kåres av landets samlede kritikerstand. Prisen deles ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag 25. september.

Kate Pendry


Pendry leverer hovedinnlegg på Teaterdagenes seminar: Når Er Kunsten Virkelig Fri? Lillehammer 20 sept. Les mer her:

POINTS OF PAIN spiller på Ytringsfrihetsdagene, 
Ibsenhuset, Skien  23. oktober. Forestillingen etterfølges av diskusjon på scenekanten med Pendry og M.H. Hallum. Moderator kulturjournalist fra Varden, Kari Gisholt. Les mer her: 

Fra skrivebord til sceneromMasterstudentene i scenetekst arrangerer seminar 20. september


Velkommen til samtalen om dramatikken i dagens TeaterNorge, om hvor vi vil, og hvordan vi skal komme oss dit. Les mer:

Arrangører: Linda Gabrielsen, Runa Borch Skolseg, Nelly Winterhalder
Lørdag, 20. september, kl. 12.00 på Nationaltheatrets amfiscene.
Gratis entré. 
Seminaret støttes av Teaterhøgskolen og Dramatikkens hus.

Marte Wexelsen Goksøyr på Kulturhistorisk museum


Etter "Jeg svarte på en drøm" satte Marte Wexelsen Goksøyr i gang med et nytt prosjekt sammen med Sven Nordin og Bjørn Birch som heter "Men er det kunst?" Arbeidet med den planlagte forestillingen har blitt forsinket, og programmet endres til en samtale med Marte Wexelsen Goksøyr og instruktør Bjørn Birch om arbeidsprosessen med denne forestillingen. Marte leser dikt og viser opptak fra prøvene. 29. mai kl. 17.30 Les mer

Ungdomsoperaprosjektet Janus lever videreEn ungdomsopera i støpeskjeen.


Arbeidstittelen er nå For lenge, lenge, lenge siden – en dialog med Astrid Lindgren. Opera Østfold holder en workshop med prosjektet under Festival of Music for Winds and Percussion som finner sted i Fredrikstad 18.til 24.mai. Prosjektet blir veiledet av komponist Knut Vaage, librettist/regissør Tore Vagn Lid og dirigent Steffen Kammler. Les mer: 

Scesam - interaktive dramaturgier for barnSyposium i Fredrikstad 9. mai


inviterer til fordypningsseminaret SceSam SceSam, lukk deg opp! hvor de åpner opp for nye problemstillinger, nye forståelser og nye kunstneriske praksiser i deltakerbasert scenekunst for barn.
Les mer: 

Knud Bjørne-Larsen ny administrativ leder for Dramatikkens hus

Knud Bjørne-Larsen ny administrativ leder for Dramatikkens hus


Knud Bjørne-Larsen (55) går fra jobben som direktør i Storyline Studios for å bli administrativ leder i Dramatikkens hus. Styret har nylig vedtatt en organisasjonsmodell hvor kunstnerisk leder sitter på toppen. I forrige uke ble det klart at Line Rosvoll fikk stillingen. -Nå får hun en høyt respektert leder med erfaring og handlekraft med på laget, sier styreleder Monica Boracco.

Stillingen som utviklingsansvarlig trukketStyret vedtok denne uken å trekke den utlyste stilingen som utviklingsansvarlig ved Dramatikkens hus. Dette gjorde styret for å imøtekomme den nye kunstneriske lederens ønske om å bruke disse lønnsmidlene annerledes og dele stillingen på flere personer med forskjellig fagkompetanse. Det er i forståelse med styret at Kunstnerisk leder Line Rosvoll nå vil arbeide med å rekruttere de kreftene hun mener er nødvendige for å betjene brukerne av Dramatikkens hus på beste mulige måte.

Urpremiere på Folkestyre 2014

Urpremiere på Folkestyre 2014torsdag 27. februar på Riskteatret i Nydalen


Historier fra Norge i dag
FOLKESTYRE 2014
I anledning Grunnlovsjubileet har Riksteatret reist Norge rundt og intervjuet mennesker som bor over hele landet; lærere, sykepleiere, fiskere, skoleelever, pensjonister og andre. Svarene får publikum i en teaterforestilling med virkelige historier fra mennesker som bor i Norge akkurat nå. 

Jakten på den besteav Hild Borchrevink


- Rådgiverfirmaet vi bruker har anbefalt oss på det sterkeste å ikke gå ut med søkerlister, sier styreleder Monica Boracco ved Dramatikkens hus til Scenekunst.no. Intervjurundene til stillingen som kunstnerisk leder starter i disse dager. Les hele intervjuet her:

Victoria Meirik ny leder for Dramatikkfestivalen


- Jeg tror ikke dramatikerne er tilstrekkelig klar over hvor stor makt de egentlig har over hva som skjer i scenerommet, sier regissør Victoria Meirik. Nå tar hun over roret i Norsk Dramatikkfestival. Les Hild Borchrevinks intervju på scenekunst.no

Spansk på norsk - norsk på spansk


Hvordan lyder spansk teater på norsk? Det kan det norske teaterpublikummet finne ut av takket være et utvekslingsprosjekt finansiert med EØS-midler. Les mer her:

Stillingsutlysninger for Dramatikkens hus


Dramatikkens hus søker Kunstnerisk leder, Kunstnerisk utviklingsansvarlig og Admininstrativ leder.

Contemporary Theatre Speaking


Dramatikkens hus samarbeider med Draft.Inn i Madrid om et  internasjonalt utvekslingsprogram mellom dramatikerne Jon Fosse, Marit Tusvik, Jose Manuel Mora og Ana Fernández Valbuena.
Les mer:

Utlysning Norsk Dramatikkfestival

Utlysning Norsk DramatikkfestivalNorske scenetekster


Norsk Dramatikkfestival ønsker nye tekster til festivalen som går av stabelen i 2015. Søknadsfrist er 31. mars 2014.

Monsters of Reality

Monsters of Realitydramaturgies of the real


Siri Forberg og Statens Scenekunstskole – Efteruddannelsen i København har utgitt publikasjonen Monsters of Reality som dokumentasjon over festivalen med samme navn (avholdt i mars 2012 ved Dramatikkens hus). Publikasjonen på engelsk kan fåes ved å henvende seg til Dramatikkens hus eller lastes ned som pdf ved å gå inn videre på siden.

Beste scenetekst som ny Heddapriskategori!


Heddaprisen har i høst blitt utvidet med en ny priskategori kalt Beste scenetekst. Den nye kategorien skal bidra til å løfte frem de beste tekstene på norske scener. Les mer

Vestregata av Maja Bohne JohnsenArtlab#5


Ferske Scener i Tromsø ønsker velkommen til Artlab#5 Vestregata. Publikum kan 24. oktober kl. 18.00 få møte en teatertekst under arbeid om Tromsøs nære historie. Teksten er skrevet av Maja Bohne Johnsen og Dramatikkens hus har støttet dramatikeren med skrivepenger, og er  også med i spleiselaget til gjennomføringen av verkstedet.

Ibsenprisen til Arne Lygre!


Vi gratulerer Arne som vant en velfortjent Ibsenpris for "Jeg forsvinner" i går kveld! Les mer

En kropp av Geir Gulliksen

En kropp av Geir GulliksenIbsenprisnominert!


Vi gratulerer Geir Gulliksen med Ibsenprisnominasjonen for "En kropp" som hadde urpremiere på Dramatikkens hus 11. oktober 2012! Våre gratulasjoner går også til de to andre nominerte, Arne Lygre for "Jeg forsvinner" og Chrisopher Nielsen for "Entropi".

Audition

AuditionAlternative veier til Operaen


Fordypningsverksted i regi av Kristin Norderval med arbeidsmetodene "Deep Listening" og "Viewpoints" 6. -8. november og 11. -16. november (10:00 - 17:00) Trafo og Dramatikkens hus.

Teaterfestival i Fjalerved blant andre Husdramatiker Miriam Prestøy Lie


Perifere forteljingar er tema når Teaterfestivalen i Fjaler går av stabelen for aller første gong 4.-7. oktober. I løpet av desse dagane vert bygda sine ulike lokale fyllt med både norsk og internasjonal scenekunst av høg kvalitet. Til festivalen kjem framsyningar om både samar og fotball, justismord og grevlingjakt, oljeindustri og volvoråning. Dei kan til og med by på ein noregspremiere; forestillinga Point of you kommer direkte frå Jerusalem, før den skal spillast på Nationaltheatret til hausten. Les mer

Filmer av Dramatikerne fra Dramatikkfestivalen


Stephen Hutton har intervjuet Per Andreas Persson, Willy Walder, Ingeborg Eliassen, Lise Knudsen og Kristian Lykkelset Strømskag.
Se filmene her

Dramatikerne utfordresav Chris Erichsen på Dramatiker.no


- Jeg liker vanligvis ikke å slippe ting før jeg er sikker på at de er ferdige, så dette blir en stor utfordring for meg, sier Fredrik Brattberg. Les hele innlegget her

Husdramatikere ute av sekkenfra Scenekunst.no


Før helgen slapp Dramatikkens hus navnene på de 16 dramatikerne som skal være knyttet til huset i en periode på to år. Det kom inn 79 søknader til ordningen. Les hele innelgget her

European Writers Lab

European Writers LabUtlysning


I forbindelse med Theatre Café Festival 2014 – 2015 utlyser Oslo Internasjonale Teater en eksklusiv mentorordning for lovende dramatikere.

Brukerundersøkelse 2013

Brukerundersøkelse 2013


Undersøkelsen som er utført av Kulturmeglerne og Quest-Back A/S er nå klar.

Morten 11 årav Toril Solvang


Rimfrost legger ut på sommerturné i Midt-Troms med produksjonen "Morten 11 år". Stykket, som er basert på en sann historie, er blitt en filosoferende og leken forestilling som handler om hvordan sykdom og død kan føre til livsglede og forsonelse. For hvem skulle tro at et møte mellom en gammel mann og en ung gutt som skrev et brev - skulle vise seg å berøre og endre mange skjebner? les mer:

79 har søkt Husdramatikerprogrammet


Siri Senje, Line Rosvoll, Ragnhild Mærli og Ole Johan Skjelbred har en utfordrende oppgave i å velge de første kandiatene på grunn av det høye antallet og den høye kvaliteten på søkerne. De leter etter originale forfatterstemmer og søker forfattere hvis forfatterskap allerede er aktivt og i dynamisk utvikling. De ønsker også  å sette sammen et "ensemble" av dramatikere der synergier mellom aktørene kan oppstå, og der disse bidrar til å forme Dramatikkens hus som et levende ressurs-og utviklingssenter. Husdramatikerprogrammet er unikt i Norge, og modellen er blant annet inspirert av utviklingssentra som New Dramatists og The Lark Development Centre i New York. Les Chris Erichsens intervju med Siri Senje og Line Rosvoll på scenekunst.no.

Rekonstruksjoner av Malmfrid Hallum

Rekonstruksjoner av Malmfrid Hallum


Denne uken er det verksted på TRAFO for produksjonen.

Hvem kan få Hedda på hylla?


Les Lisa Nagels kommentar til Heddaprisnominasjonene i kategorien for barn og unge på scenekuns.no.

Oslo International Acting Festival 2013


OIAF er en arena for utforskning og formidling av skuespillkunst. Festivalen er åpen for skuespillerstudenter samt film- og scenekunstnere fra Norge og resten av verden og foregår mellom 1.-7. juni. 2012 var festivalens første år, hvor tema var «metoder og teknikker», mens årets tema er «publikum».

Vi gratulerer Pia Maria Roll med Heddanominasjonen!

Vi gratulerer Pia Maria Roll med Heddanominasjonen!


Forestillingen «Ship O´hoi» av Pia Maria Roll, Hooman Sharifi og Terje Nordby er nominert i kategori Årets forestilling. «Ship O'Hoi!» er co-produsert av Trøndelag Teater, Dramatikkens hus og Black Box Teater.

CONTAINER av Edy Poppy

CONTAINER av Edy Poppyiscenesatt lesning


I forbindelse med kick off for Dramatic writers på OIAF inviterer vi til iscenesatt lesning søndag 2. juni fra kl. 20. - 22. på  KHiO, scene 3. 
Skuespillere er Janne Heltberg, Eindride Eidsvold, Mattis Herman Nyqvist og Maria Sand. Lesningen er gratis.

Vi søker dramatikere til Husdramatikerprogram!


Høsten 2013 ønsker vi mellom 10 og 20 dramatikere velkommen til Dramatikkens hus, i det vi initierer vårt Husdramatikerprogram. Programmet vil tilby kunstneriske, tekniske og økonomiske ressurser og gi rom for utvikling av dramatiske forfatterskap over tid.

CONTAINER av Edy Poppy


Lørdag 4. mai kl. 19.30 inviterer Nationaltheatret til en ilesesettelse av Poppys tekst. De som leser er Mattis Herman Nyquist, Eindride Eidsvold, Janne Heltberg, Marie Blokhus. Regi er ved Peer Perez Øian.

Scentekstivalensamarbeid mellom Ferske Scener og Dramatikkens hus


Fem manusforfattere  tester ut ideene sine under Vårscenefest it Tromsø med hver sitt eget team av scenekunstnere. Les om Scenetekstivalen her: 

Vårscenefest i TromsøTromsø Scenekunstfestival 27. april - 5. mai 2013


"Når kunsten snylter på virkeligheten"

Vårscenefest er en scenekunstfestival initiert av RadArt og Rådstua Teaterhus i Tromsø. Les mer om festivalen

FEM ÅRSTIDER av Maria Tryti VennerødStunt nr. 2 - VÅR


Kom til Botanisk Hage mandag 22. april kl. 16.30 for å oppleve stunt nr. 2 i Fem Årstider prosjektet!
Les mer om Fem Årstider her

En begeistret omtale av Tekstlab #2 - Rare Frukter!


Tekstlab-visningen Rare frukter på Dramatikkens hus fredag hadde øyeblikk av gripende estetisk kvalitet, skriver Joanna Magierecka.
Les omtalen her:

SEANSE - senter for kunstproduksjoninviterer til Kunstneropphold - Art in Residence 12.-16. august  2013. Søknadsfrist 21. mai 2013. For utfyllende informasjon, søknadsskjema og retningslinjer se www.seanse.no

Kurs for komponister og librettister om dramaturgi


Hvordan skal historien fortelles? Hvordan kan en bevisst dramaturgi hjelpe den kreative prosessen?
Hvordan velger jeg den perfekte åpningsscenen?

Kurset finner sted 26. til 28. september 2013 på Rekstensamlingene i Bergen.
Les mer

Markedet for Scenekunst


Monologer av Alf Kjetil Walgermo og Helga G Eriksen 3. og 4. april på Markedet for Scenekunst - kvalitetskunst for barn og unge. Dette er første gang uoppførte tekster presenteres. Walgermo og Eriksen er begge studenter ved Forfatterutdanningen - fordypning i scenetekst, ved NBI/NBU. Dramatikkens hus gratulerer!
Les mer her: 

Uprøvd volum #2fredag 15. mars kl. 22.00


Nationaltheatret inviterer til en kveld med lesning og konsert på Malersalen! Denne gangen skal et knippe av Nationaltheatrets skuespillere lese fra "De europeiske medier" av Nielsen og das Beckwerk, fulgt av en samtale med publikum, ledet av teatersjef Hanne Tømta. Etterpå blir det minikonsert, der dramatikeren selv vil spille.

Ny norsk dramatiker-master på KHIO


Teaterhøgskolen utlyser for første gang et masterstudium i scenetekst. 3-4 studenter vil bli tatt opp for å undersøke, utforske og utfordre hva scenetekst kan være over et toårs studium. Studiet er beregnet på studenter som ønsker å virke som profesjonelle dramatikere.


ArtLab #2 på Hålogaland Teater

ArtLab #2 på Hålogaland TeaterStunte! Refse! Forske! Leke! Skyte fra hofta!


Det er klart for årets andre ArtLab! Lille HT sammen med dramatiker Kristin Auestad Danielsen og regissør Katrine M. E. Strøm som er i sving!

Vi gratulerer!


Jesper Halle og Tore Vagn Lid er ansatte som professorer i forbindelse med det nye MA studie i dramatisk skrivekunst ved KHIO. Om drøyt en uke kan du lese Gry Ulfengs intervju med dem og Øystein Stene i vårmagasinet vårt!

Artlab

ArtlabStunte! Refse! Forske! Leke! Skyte fra hofta!


En gang i måneden denne våren vil Hålogaland Teater i samarbeid med scenekunstnettverket RadArt presentere teaterstunt. ARTLab # 1, 19. januar, er et møte med skuespiller Maria Bock fra Hammerfest og regissør Ole Giæver fra Tromsø.

Fem årstider

Fem årstider


Maria Tryti Vennerøds er i gang med tekst-, web- og sceneprosjekt som skal gå gjennom heile 2013. Prøvene på !kyss ved Teater Innlandet er i gang!


6. desember begynte leseprøvene på forestillingen !KYSS som har urpremiere 28. februar 2013 og er en scenisk hyllest til Edvard Munch. Etter urpremieren vil forestillingen legge ut på turné fram til 20. mars 2013. Forestilingen spiller på Dramatikkens hus 19. mars kl. 19.00.

Siri Senje og Line Rosvoll til Dramatikkens hus

Siri Senje og Line Rosvoll til Dramatikkens hus


Siri Senje og Line Rosvoll er de nye utviklingskonsulentene på Dramatikkens hus. Senje og Rosvoll vil sammen ha det kunstneriske ansvaret for utviklingsavdelingen og jobbe tett med gruppen av eksterne konsulenter som til enhver tid arbeider på oppdrag for Dramatikkens hus.

SceSaminteraktive dramaturgier


Utlysning av midler til verksteder
Det kunstneriske forskningsprosjektet “SceSam – interaktive dramaturgier i scenekunst for barn” søker i samarbeid med Dramatikkens hus scenekunstprosjekter som gjennom kunstnerisk praksis og refleksjon ønsker å forske i forholdet mellom barnepublikummet og scenekunsten.

Hva er en god opera?


Norges første librettoakademiet foregikk i Bergen 11.-13. oktober, og i den forbindelse intervjuet Ballade.no dramatiker Tale Næss og komponist Eivind Buene.

Propellen og Dramatikkens hus arrangerte verksted


1. til 4. oktober, arrangerte Propellen Teater, i samarbeid med Dramatikkens hus, en lesningsworkshop av Trond Arntzens tekst "En moden kvinne". Propell Maren E. Bjørseth var instruktør og workshopleder, Propell Cici Henriksen og Jonas Nerland, skuespillere.

Vi gratulerer Ragnhild Vannebo

Vi gratulerer Ragnhild Vannebo


- En drivende kraft innen drama og teater.
Ragnhild Vannebo fikk kongens fortjenstmedalje hun for sitt mangesidige virke innenfor scenekunsten gjennom mange år i en sermoni i Trondheim lørdag 22. september!

Ship O´Hoi!av Pia Maria Roll


-en sjøreise fra Odalen til Angola.
Dramatikkens hus co-produserer Rolls nye forestilling som har premiere på Black Box 12. oktober kl. 19:00.

Librettoakademi


Hva er en god operatekst? Bergen Nasjonale Opera arrangerer i samarbeid med Dramatikkens hus Norges første librettoakademi 11.-13. oktober!

Fordypning i scenetekst

Fordypning i scenetekst


Det siste året av det tre-årige prøveprosjektet "Fordypning i scenetekst" er i gang! I år er det Linde Hagerup, Synne Lea, Sissel Horndal, Helga Gunerius Eriksen, Ingelin Røssland og Alf Kjetil Walgermo som skal fordype seg i det å lage nye scenetekster for barn og ung.


Vi gratulerer Fredrik Brattberg med Ibsenprisnominasjonen!


Fredrik Brattberg er nominert for stykket "Tilbakekomstene" som hadde urpremiere 28. august 2011 på Dramatikkens hus under Dramatikkfestivalen i Oslo. "Tilbakekomstene" har nypremiere under Ibsenfestivalen på Nationaltheatret 29.8 og vises også fredag 30.8 og lørdag 1.9.

Under barnehagen

Under barnehagenav Eirik Fauske


Fauskes forstilling lever videre i beste velgående. I september er det barn i Sør-Trøndelag som får gleden av å finne ut hva som foregår under barnehagen!

Vi ønsker Mine Nilay Yalcin og Trine Kleven


velkommen til Dramatikkens hus!
Mine startet i dag, 6. august, i sin stilling som prosjektkoordinator og Trine tiltrer som administrasjonskonsulent 15. august. 

Kunstnerisk leder Kai Johnsen slutter på Dramatikkens hus 6. september 2012


"Det arbeides nå med å få en oversikt over de forpliktelser Dramatikkens hus har påtatt seg, samt de budsjettmessige konsekvenser dette innebærer. Vi ber om forståelse for at det vil ta litt tid.

For spørsmål i forbindelse med ovennevnte eller nye prosjekter, ta kontakt med daglig leder Marit Solbu.

Dramatikkens hus ønsker å fremholde at de kommentarer Kai Johnsen kommer med i anledning avslutningen av hans arbeidsforhold, er hans private synspunkter.”

Styret i Dramatikkens hus

"Jeg svarte på en drøm" spilles på Tou Camp 14. og 15.juni


Dramatikkens hus' egenproduksjon "Jeg svarte på en drøm" som hadde premiere 8.februar i år, spilles på Tou scene under festivalen Tou Camp nå i juni.

Det beste av to verdener?


Henrik Hellstenius intervjues av Chris Erichsen for scenekunst.no i anledning seminarfestivalen "LYDiTEKST" 1.-3. juni.

Oslo International Acting Festival


Dramatikkens hus bidrar til Oslo International Acting Festival som i disse dager går av stabelen i hovedstaden. Les her for mer informasjon om festivalen!

Vi gratulerer Hedda-nominerte!


Flere av årets Hedda-nominerte har samarbeidet med Dramatikkens hus om nominasjonsforestillingene. Vi gratulerer spesielt Maria Tryti Vennerød og "Ikkje direkte råka"-prosjektet, forestillingen Roadkills, forestillingen Jeg var Fritz Moen og Amund Sjøli Sveen med forestillingen Sound of freedom for deres Heddapris-nominasjoner! 

Intervju med Sarah Ramin Osmundsen og Jan Blake


Om forestillingen Creole Folktales og kunsten å fortelle. Creole Folktales hadde premiere på Dramatikkens hus 5. mai, og spilles under Fortellerfestivalen 2012.

Lykkelig til mine dagers ende - ekstraforestillinger på Black Box Teater

Lykkelig til mine dagers ende - ekstraforestillinger på Black Box Teater


Lykkelig til mine dagers ende av Sara Li Stensrud og Ine Marie Wilmann som Dramatikkens hus har co-produsert, blir satt opp på Black Box Teater igjen 9. og 10.juni 2012.

Halvveis i prosjektet "Ikkje direkte råka"

Halvveis i prosjektet "Ikkje direkte råka"


Iscenesettelsene av Maria Tryti Vennerøds blogg Ikkje direkte råka, hvor hun kommenterer den pågående rettsaken litterært, er nå halvveis. Hver torsdag kl. 16.00 kommer ulike regissører og skuespillere fra Dramatikkens hus og framfører tekster som er skrevet den foregående uken. Torsdag førstkommende er det Kirsti Stubø og Gjertrud Jynge fra Det norske teatret som har både framføring og regi!

"ID-camp"et fortellingsprosjekt


Dramatikkens hus støtter hovedprosjektet i Tou Camp 2012, som handler om identitet. Mennesker med ulik bakgrunn, alder og posisjon i Stavanger forteller om ting som er viktig for deres identitet.

Nordic Performing Arts Days in Reykjavik, Iceland - 23rd.-26th of. August.


Performing Arts Iceland is proud to announce the Nordic Performing Arts Days in Reykjavik August 23rd. – 26th. 2012. The Days replace the former Nordic Theatre Days – organized for decades by the Nordic theatre union and now organized in collaboration with the members of the union and other nordic partners.

Creole folktales spilles også under Fortellerfestivalen


Det var en del publikummere som ikke fikk billett til Creole folktales - Sarah Ramin Osmundsens forestilling som hun gjorde i samarbeid med Den Mangfaldige Scenen og Dramatikkens hus. Det blir imidlertid en ny sjanse under Fortellerfestivalen.

22. juli og rettsaken - er det lov å si noe?

22. juli og rettsaken - er det lov å si noe?


Dramatikkens hus og Cappelen Damm vil i samarbeid oppføre iscenesatte lesninger av Maria Tryti Vennerøds Dagbok 16/4 - 22/6. Iscenesettelsene vil framføres ukentlig i Cappelen Damm-husets bokhandel, Halvbroren, så lenge rettsaken mot Anders Behring Breivik pågår.

Christian Lollikes "Manifest 2013" gjennomføres


Det har den senere tid oppstått spørsmål knyttet til gjennomføringen av "Manifest 2013"  - den danske dramatikeren Christian Lollikes prosjekt knyttet opp mot 22/7 og Anders Behring Breivik. Prosjektet vil bli gjennomført, men i en noe forskjøvet tidsplan. 

En stillferdig, tynn mann fra Sola


Kim Atle Hansen som er "Artist in Residence" på Dramatikkens hus høsten 2012. Les scenekunst.no´s intervju med han her.

Women Playwrights International


Kvinnelige dramatikere fra hele verden samles på Södra Teatern i Stockholm 15. - 20. august  og har her sjansen til å skape nye internasjonale nettverk og delta i interessante diskusjoner!

Vi gratulerer Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift med prisen Årets tidsskrift!

Vi gratulerer Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift med prisen Årets tidsskrift!


Norsk tidsskiftforening har kåret Norsk Shakespeare og Teatertidsskift til årets tidsskrift 2012. Therese Bjørneboe er tidsskriftets redaktør.

Mange søknader på utlyste stillinger på Dramatikkens hus

Mange søknader på utlyste stillinger på Dramatikkens hus


I mars utlyste Dramatikkens hus ut to stillinger; vi søkte etter en prosjektkoordinator og en administrasjonskonsulent. Det er med glede vi kan melde at vi har fått inn hele 60 søknader til den ene stillingen og 44 til den andre.

Heiner Goebbels vant den internasjonale Ibsenprisen


Goebbels kanskje mest kjente elever, Rimini Protokoll, kan oppleves på Dramatikkens hus 25.mars!

Vi gratulerer Kim Atle Hansen med dramatikerstipend!


Kim Atle Hansen, som høsten 2012 skal være "artist in residence" på Dramatikkens hus, vant det ene av Dramatikerforbundets to scenekunststipend titulert "Dramatiske muligheter i § 100". Stipendet er på kr 250.000,-.
Marius Kolbenstvedt og Nina Ossavy var vinnerne av det andre stipendet.

Monsters of reality

Monsters of reality


Vi minner om festivalen "Monsters of reality" som går av stabelen 22-25. mars. For festivalpass; meld deg på til maritge@dramatikkenshus.no innen 16.03.2012 Prisen for pass er kr 500. Det er mulig å melde seg på kun til seminar også - til maritge@dramatikkenshus.no. Billett til enkeltforestillinger kjøpes på billettservice.no.

Premiere på "Lykkelig til mine dagers ende" 16.mars på Black Box Teater

Premiere på "Lykkelig til mine dagers ende" 16.mars på Black Box Teater


Stykket, som er skrevet av Sara Li Stensrud og som er co-produsert av Dramatikkens hus og har hatt to utviklingsperioder på her, er nå klart for premiere på Black Box Teater i Oslo. Skuespiller er Ine Marie Wilmann.

Dramatikkens hus bidrar i arbeid knyttet til "Manifest 2083"

Dramatikkens hus bidrar i arbeid knyttet til "Manifest 2083"


Dramatikkens hus har i de siste dagene figurert mye i media pga at vi skal bidra til utvikling av stykket "Manifest 2083" som den danske dramatikeren og regissøren Christian Lollike skal lage og sette opp på CaféTeatret i København høsten 2012.

Urpremiere på "Lindås" av Eirik Fauske 8.februar på Avant Garden

Urpremiere på "Lindås" av Eirik Fauske 8.februar på Avant Garden


"Lindås" er co-produsert av Dramatikkens hus og Teaterhuset Avant Garden, og vi gleder oss til å se forestillingen på Black Box Teater i Oslo 8.-11.mars.

Intervju med Bente Andersen på scenekunst.no:

Intervju med Bente Andersen på scenekunst.no:


Road-teater fra nordområdene: Samovarteateret gjør seg klar til urpremiere på "Radio Barents 111". Forestillingen gjester Oslo og Dramatikkens hus 16. og 17. februar!

Vi gratulerer


dramatiker og regissør Tore Vagn Lid med Radioteatrets prestisjetunge Blå fugl-pris for 2012.

Vi gratulerer


Filmforfatter/dramatiker Linn-Jeanethe Kyed men Oscarnominasjonen for kortfilmen "Tuba Atlantic" som hun har skrevet med regissør Hallvar Witzø.

Vi gratulerer

Vi gratulerer


Demian Vitanza med Aschehougs Deubutstipend.