dramatikkens hus

Aktuelt

Hva er Radioteatrets egenart?

rss Bookmark and Share

Oda Fiskum, Edy Poppy, Kristofer Grønskag og Lisa Lie er på  verksted i NRK Radioteatret og undersøker hva det betyr å skrive lyddrama sammen med Line Rosvoll, radioteatres dramaturg Gunhild Nymoen og lyddesigner Erki Halvorsen.


Det usynlige teatret, NRK Radioteatret, er norges største oppdragsgiver for nye norske scenetekster. NRK ønsker nye tekster til produksjon og Dramatikkens hus vil bidra til at dette skal kunne skje.
I juni ble det arrangert introduksjonskurs for husdramatikerne og masterstudentene på KHiO. Nå følger vi opp med praktisk arbeid i studio. Oda Fiskum, Edy Poppy, Kristofer Grønskag og Lisa Lie er invitert på  verksted i NRK Radioteatret og undersøker hva det betyr å skrive lyddrama.

Gunhild Nymo (radioteatrets dramaturg), Erki Halvorsen (lyddesigner) og Line Rosvoll, (regisssør og kunstnerisk leder på Dramatikkens hus) er sparringspartnere. Skuespillerene Sigurd Myre, Håkon Ramstad, Marit Synnøve Berg og Line Hallem byr på rause tilbud, gode spørsmål og tekstundersøkende leting.

Hvor mange personer kan man skrive inn i en scene? Hvem oppfattes som hovedrollen i forhold til hvilken avstand man har til mikrofonen?
Hvem går henvendelsen til? Snakker karakteren til lytteren, psykologen sin eller kanskje til…f.eks Gud? Hvordan bygges rom og scenografi?
Hvordan lages arrangementer og lyd effekter? Hva gjør skuespillerne og hva legges på etterpå i redigeringsarbeidet?
Hvor abstrakt kan man tillate seg å jobbe? Hvilke svar bør dramatikeren kunne gjøre rede for i dialog med regissør, dramaturg og skuespillere?
Hvor detaljerte bør eller kan sceneanvisningene være? Hva er en inviterende og visualiserende sceneanvisning? Hva betyr stillheten og hvor mye tåler vi av den i et lyddrama?
Hvordan jobbe med kropp og fysikk? Hvorfor er radioteatret det beste mediet for akkurat denne teksten?
Kan man høre en omfavnelse, eller en tåre som faller?

…og vil disse dramatikerne bli inspirert til å levere tekst som kan bli til nye radiofoniske fortellinger innen nær framtid?
Vi venter i spenning!

     
aid=3842