dramatikkens hus
rss Bookmark and Share

Pim & Theo

Spilleplan:

03.des 13kl. 19:00  billetter@dramatikkenshus.no
04.des 13kl. 19:00  billetter@dramatikkenshus.no

Pim & Theo

av NIE

I  juni 2002 ble Pim Fortuyn drept utenfor en radiostasjon i Rotterdam. Han ble drept av en dyrevernsaktivist. Dette skjedde uken før Pim Fortuyns høyrepopulistiske parti vant sin største seier noensinne under et valg i Holland.

I juni 2004 ble Theo Van Gogh drept på gaten i Amsterdam mens han syklet til jobben. Morderen var den islamske fundamentalisten Mohammed Bouyeri. Theo Van Gogh publiserte filmen Submission noen uker tidligere, en film som kritiserte hvordan kvinner blir behandlet i muslimske samfunn.

Pim & Theo er en nyskrevet teaterforestilling basert på livene til Theo Van Gogh og Pim Fortuyn, to veldig forskjellige offentlige personer, men som gjennom sin død  på en merkelig måte ble forbundet. Med sine forskjellige utgangspunkt og holdninger, ble begge drept i det offentlige rom av ekstremister.

Livene og døden til de to former rammen rundt en debatt som ligger i hjertet av vår europeiske erfaring i starten på det 21. århundret: Er vi en kultur, mange kulturer, eller en multikultur? Hva er vår toleranse, og grensene for vår toleranse mens vi prøver å finne ut av dette. Mens debatten om migrasjon og integrasjon stadig forflytter seg inn til sentrum av den politiske diskursen, blir polariseringen mellom tidligere forente grupperinger tydeligere. Det som tidligere har vært politisk konsensus er truet av oppblomstringen av: En ny velformulert høyreekstremisme, som er nasjonalistisk men også liberal og tilsynelatende fritenkende. Av radikale/fundamentalistiske islamske grupperinger og individer. Av den økonomiske krisen.

Et kunstverk kan ikke svare på spørsmålene rundt dette teamet, men det kan forsøke å dramatisere denne debatten, og stille noen spørsmål. Kan man åpne en diskusjon mellom den radikale og  satiriske debattanten Theo Van Gogh og hans morder den radikale islamisten Mohammed Bouyari? De siste ordene Theo Van Gogh sa når morderen sto over ham var: ”Ikke gjør det, jeg er ikke imot deg” Dette utløser umiddelbart spørsmålet: Hva var han så for? Og hva var han imot? Han fikk ikke leve for å utdype dette. Van Gogh’s posisjon som en kunstner som offentlig argumenterte for det frie ord, utkrystalliserer viktige  spørsmål rundt friheten til å uttrykke seg og respekten for det som er annerledes. Hvor går grensene for dette i vår kultur? Hva kan vi og hva bør vi si høyt?

Ved hjelp av nyskrevet tekst,  lyd og videodesign i forestillingen Pim & Theo har partnerne i dette EU prosjektet laget en forestilling som handler om kultur, identitet og grensene for toleranse i vårt samfunn.

You know…it used to be so simple… the rules were clear… right was right and wrong was wrong … you didn´t have to think so much

When?

I don’t know… in the good old days …

Like when?

Like … you know … when everybody believed in the same book … followed the same rules … one didn’t have to figure out what one´s opinions were on … abortion …  homosexuality … traffic …

Traffic?

Regi: Alex Byrne
Skuespillere: Simon Vagn Jensen og Henrik Ipsen
Scenografi: Marie Rosendahl Chemnitz.

Se trailer her: 

Dette er et EU-prosjekt med Odsherrad Teater (DK), NIE  og Korjaamo (FIN)

 

aid=3162