Camara Christina Lundestad Joof

Husdramatikere 2018/2019
Camara Christina Lundestad Joof (f. 1988) er en norsk/gambisk scenekunstner, dramatiker og musiker.

Hun har jobbet frilans som politisk og kunstnerisk rådgiver for kunst- og kulturinstitusjoner i Norden i ti år. Siden 2008 har hun sammen med Liv Hege Skagestad ledet og bygd opp barne- og ungdomsteatret Den Mangfaldige Scenen i Oslo, både som prosjektleder, utøvende kunstner og pedagog.

Hennes kunstneriske og politiske arbeid er i hovedsak dokumentarisk og fokuserer på tematikk rundt interseksjonalitet, unge og normkritikk. Joof avsluttet i desember 2017 en skandinavisk turné med sin selvbiografiske soloforestilling «Pavlovs Tispe», som ble laget sammen med regissør og dramaturg Kai Johnsen. Den ble fremført 207 ganger i Norge, Danmark og Sverige. Dette inkluderte en 21 ukers skolesturné og oppsetninger ved Stockholm Stadsteater Skärholmen. «Pavlovs Tispe» ble produsert av Brageteatret og Den Mangfaldige Scenen.

Joof hadde høsten 2016 og våren 2017 «Venteværelse», en audiovisuell utstilling, stående i Oslo og København. Utstillingen tok for seg historier fra barn av innsatte i det Skandinaviske fengselssystemet. Hun er selv oppvokst med en forelder i fengsel og var initiativtager og kunstnerisk leder for utstillingen, som ble laget i samarbeid mellom åtte kunstnere og seks unge med erfaring fra fengselsvesenet. «Venteværelse» ble produsert av Københavns Musikteater og Den Mangfaldige Scenen. Mars 2018 har hun, i samarbeid med regissøren Sandra Yi Sencindiver, premiere på «Ikke uden min mor», et dramatisk verk basert på intervjuer med 76 kvinner i tre generasjoner på Teater DanskDansk i København.