Vil si noe om ensomhet på flere plan

De har kikket ned i skolegårder og notert, intervjuet forskere, skolebarn, foreldre og psykologer. Nå tar duoen Goksøyr og Martens publikum med fire meter over bakken i forestillingen ”11 år” 

Utgangspunktet for stykket som nå har premiere på Det Norske Teatret er at et barn har tatt sitt eget liv. Forestillingen starter i det foreldrene skal møte lærer og rektor for å planlegge minnestunden. – Jeg tror ikke det er mulig å være et voksent menneske rundt dette barnet og ikke føle skyld etterpå. Det er forferdelig smertefullt. Det kan også føre til en trang til å se feilene hos de andre, sier sier Toril Goksøyr.

– Hva er tematikken i stykket?
– Dette er en forestilling som handler om hvordan vi sørger for barna våre, men det handler også om ensomhet. Hvis et barn er mye ensomt, så vet vi at det kan gå galt. «11 år» er ikke bare en historie om et barn som har vært for mye alene, men det handler også om voksne mennesker som har vært for mye alene med sitt. Det å være lærer, rektor og foreldre aleine med ansvaret kan være ganske ensomt. Jeg håper vi kan si noe om ensomhet på flere plan, sier Camilla Martens.

– Dere har selv barn og har erfaring med 11-åringer. Hvor viktig har dette vært?
– At vi har barn selv er selvsagt helt avgjørende, sier Toril Goksøyr. – Mens vi pratet om hvordan våre barn hadde det kom vi borti en av historiene som er utgangspunkt for handlingen. Det er også viktig å få med at det er flere historier i bunnen av dette manuset.

 

Goksøyr og Martens om forestillingen «11 år» from Dramatikkens hus on Vimeo.

– Dere gjør også mye research i forkant av forestillingene deres?
– Teksten er bygget opp av intervjuer vi gjør med barn, foreldre, forskere, psykologer. Det er mange som har bidratt til at denne har blitt som den har blitt. Det har vært viktig for oss å ivareta hele stykker av intervjuene vi har gjort, for å ta vare på språket vi har når vi prater muntlig, sier Toril Goksøyr. – Når noe står på spill, så prater folk rotete og rart. I det øyeblikket vi er truet, sier vi mye som er fint å ta vare på. 

Fant flere av skuespillerne på Dramatikkens hus

Goksøyr og Martens har fått støtte til å utvikle «11 år» på Dramatikkens hus. De har fått skrivestipend og har hatt verksted for å teste ut materialet. – Verkstedet på Dramatikkens hus har vært en viktig del av arbeidet. Å få skuespillerne tidlig inn i prosessen har også hatt mye å si. Vi satte opp situasjoner som ble spilt ut på rene improvisasjoner og deler av teksten til 11 år kommer fra det skuespillerne fant på. Det har vært flott å få tid til dette.